perjantai 11. tammikuuta 2013

Tavoitteeksi 50 leiriläistä lisää! Sitä saa mitä tilaa?

Johtavat ajatukset -campin leiriläiset hajaantuivat tänään puolilta päivin hyväntuulisina. Takana oli yhteinen kokemus not-knowingia, toinen toisensa liikuttamista sekä kuuden manifestivideon kuvaukset. Omat ajatukseni eivät ole likipitäenkään selkiintyneet muutama tunti campin päättymisen jälkeen. Sydämeeni jäi monia muistoja, joita voin fiilistellä nyt alkavalla lomallani. Julkisemmiksi työskentelymme tulokset tulevat, kun manifestimateriaali valmistuu.

Johtavat ajatukset -camp oli minun osaltani ensimmäinen yli työpäivän mitan kestänyt kohtaaminen. Tuntuu jostain syystä juhlalliselta tehdä uusi tiedostokansio, johon tällaisten ponnistelujen tuotokset bittimaailmassa tallentuvat jatkossa. Leiriläiset laittoivat tavoitteeksi, että 50 henkilöä osallistuisivat vastaavantyyppiselle campille 6 henkilön ryhmissä. Aikataulua eivät tulleet asettaneiksi, mutta itse koen, että hihat on käärittävä heti pölyn laskeuduttua. Uutta kansiota siis avaamaan! Itseppä olen toivonut vauhdin kiihtymistä. Mahtavaa!!

Luottamus on ollut tämän viikon teema, kun katson viimeisten päivien elämääni taaksepäin. Campilla sain kokea, miten kannattaisi vain luottaa intuitioonsa, turhia kyselemättä. Toimistolle tultuani huomasin, että useat ihmiset olivat venyneet omille epämukavuusalueilleen ja tehtävänkuviensa ulkopuolelle. En edes osaa tarpeeksi kiittää heitä: toisaalta, saattaa olla, että kyse on minusta. Huonostaomastatunnostani, jota poen, jos en itse tee kaikkea. 

Lupaan itselleni nyt kokeilun: luotan ihmisiin, enkä käytä lomallani aikaa pohtimalla, muistavatko ja ehtivätkö työtoverit hoitaa sovitut tai pyytämäni asiat. Raportoin reilun viikon kuluttua. 

En tiedä edes mitä kieltä Thaimaassa puhutaan, muuten olisin heittänyt pari sanaa hyvästeiksi. Täytyy lähteä selvittämään ennen koneen lähtöä...

Rakkaudella,
Elina

torstai 10. tammikuuta 2013

Aidon läsnäolon kokemus

Tänään on ollut suuri päivä parhaan johtamisen maakunnalle. On nimittäin ollut ensimmäinen päivä 24 tunnin mittaisesta Johtavat ajatukset -campista. Huomenna kuulen, kuinka suuri päivä tämä on ollut kuudelle johtajalle, jotka ovat laittaneet itsensä likoon yhteisen asian puolesta. He ovat työskennelleet ahkerasti kuluneet 12 tuntia. Työ jatkuu aamuvarhain. Äsken nukkumaan taisi mennä joukko väsyneitä, tyytyväisiä ja sopivasti hämmentyneitä leiriläisiä.

Johtavat ajatukset -campilla on tänään oltu täysillä läsnä. Harvoin pääsee osaksi näin vaikuttavaa yhteisöllistä kokemusta. Suuri yhteinen sanoma on kirkastumassa. Sen ytimessä on itsensä johtaminen.

Oma naksahdukseni tältä päivältä liittyy luottamiseen. Tänään en vain luottanut näkemääni vaan jouduin kai vahvistusta saadakseni kysymään ääneen asiaa, jonka tiesin sanomattakin. Sanat eivät aina ole tärkeitä. Kannattaa luottaa ja uskoa kokemaansa.

Rakkaudella Taulun kartanosta
Elina

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Uudistuminen vaatii johtajuutta

"Paras johtaminen on uudistumista ja myynnin johtamista" oli parin päivän takaisen We have a Dream -kohtaamisessa julistetun Yrittäjäjärjestön ja kauppakamarin toimitusjohtajien yhteisen unelman ydinsisältö. He uskovat konkreettiseen myynnin ja uudistumisen arvon nostamisen kautta syntyvään muutokseen. Hienoa, että he nostavat esiin näin konkreettista johtamisen tekoa! Erityisen ylpeä olen johtajuudesta, jota he osoittivat tuodessaan näkemyksensä rohkeasti esiin.

Oma naksahdukseni viime päiviltä on, että parhaan johtamisen maakunnan rakentuminen näyttäisi todellakin olevan prosessi. Verkostotasolla olen sen ymmärtänyt jo aiemmin mutta nyt olen pannut merkille myös yksilötason. Ulkoiset merkit naksahduksista ovat rivien välissä tai häivähdyksiä kasvoilla uusien näkökulmien kolahtaessa. Johtamisen kenttä on niin laaja, että siitä on opittavaa joka hetki, meillä jokaisella. Jokaisella on menossa se vaihe, joka kulloinkin on menossa. Eteenpäin ehtimistä voi toki kiirehtiä, mutta jokaisen kulloinenkin vaihe on arvokas ja tärkeä sellaisenaan. Sallitaan siis toisillemme erilaiset vaiheet ja haastetaan ja kannustetaan toisiamme eteenpäin. Jonkun kohdalta on hyväksyttävä, että hän on aikoja sitten oivaltanut jotain, mikä itselleni on vielä hämärän peitossa. Jollekin toiselle on sallittava, ettei hän ehtinyt tänään paikalle. Seuraavana hetkenä tilanne voi olla kuitenkin toinen: sekin, joka ei tänään priorisoinut minulle tärkeää asiaa ykköseksi, tekee sen huomenna. Prosessiin on uskallettava luottaa.

Huomenna on minulle tärkeä päivä. Johtavat ajatukset -camp kokoontuu Taulun kartanossa. Koolla on kuusi johtajaa, jotka kirkastavat omat johtamisen manifestinsa. Nämä henkilöt ovat halunneet tulla haastetuiksi ja haluavat kehittyä eteenpäin yhä paremmiksi johtajiksi. He ovat valmiita omilla kasvoillaan kertomaan omista unelmistaan. Ihailen ja arvostan heidän rohkeuttaan äärettömästi. Koen etuoikeutta päästessäni kokemaan ja todistamaan jotain ainutlaatuista. Todellinen johtajuus on rohkeutta uudistua ja unelmoida. Perästä kuuluu, sanoi torventekijä!

Rakkaudella,
Elina



perjantai 4. tammikuuta 2013

Mikä estää kokeilemasta?

En edes muista tarkalleen, mistä idea Myytinmurtajista alunperin lähti, niin paljon keskusteluja olen käynyt eri ihmisten kanssa ja aikaakin on kulunut kaiken kaikkiaan kuukausia. Kai alunperin pohdimme kollegani Katja Viiankorven kanssa sitä, miten johtamisen kehittämistyön pitää uusiutua, jotta saadaan aikaan uusia tuloksia.

Vanhoilla keinoilla ei synny uusia tuloksia, sanoo Parempi johtaa hyvin -toiminnan idean isä, Keijo Mannerkin. Parhaan johtamisen maakunnan rakentamisessa ei muita kopioimalla tai totuttuja kuvioita soveltamalla pitkälle siis pötkitä.

Kun lähdimme verkoston kanssa selvittämään, miltä osin on uusiuduttava, ymmärsimme yrittäjien ja johtajien kanssa käymistämme keskusteluista jossain vaiheessa, ettei johtamisen kehittäminen taida olla kiinni tiedon puutteesta vaan enemmänkin rohkeasta tiedon soveltamisesta. Kulttuuri kai estää pienten muutosten tekemisen ja uusien asioiden kokeilun. Ties mitä isompaakin se siis estää? En uskalla vielä edes miettiä sitä. Kun tajusin, että muutosvoima on minussa itsessäni, kirpaisihan se, pakko myöntää. Muutos ei tapahdu, ellen itse rohkeasti kokeile jotakin.

Millaisen kokeilun sinä halusit tehdä? Tee se nyt heti. Voit myös tulla mukaan Myytinmurtajiin:  https://www.lyyti.fi/ilmoittaudu/myytinmurtajat_0834

Minun muutokseni on tämän blogin kirjoittaminen. Vaikuttavuuden sain kokea jo tänään: 25 henkilöä näytti lukeneen ensimmäisen tekstini. Heistä yksi viittasi tämänpäiväisessä keskustelussamme tekstiini: "etkös juuri itse kirjoittanut, että saat parhaiten asioita aikaan kuuntelemalla". Niinpä. Näyttäisi toimivan!

Rakkaudella,
Elina

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Tehokas ja tuloksekas kuunteleminen

Pelkäsin viimeisellä työviikolla ennen joulua, miten saan kollegan puhuttua puolelleni eräässä asiassa. Vietin edellisillan pohdiskellen, mitä hän oikeastaan asiasta ajattelee. Aamuyöstä koin herätyksen. Älysin, että aloitan keskustelumme kysymällä häneltä.

Kävi ilmi, että hän on ajatellut täsmälleen kuten minä, muttei ollut joko saanut mahdollisuutta tai rohjennut tuoda ilmi näkemystään. Samantyyppinen tilanne toistui aiemminkin eri ihmisen kohdalla, noin kuukausi aiemmin. Ei siitä sen enempää, olennainen havainto on, että kuuntelemalla saan aikaan paremman lopputuloksen kuin itsekseni pähkäilemällä. Näin vanhaksi on pitänyt elää, että tajuaa näin yksinkertaisen asian. Nyt tämä kuitenkin meni perille! Kaupan päälle tulee innostunut kumppani, joka jakaa ajatuksen ja työtaakankin kanssani. Uuden vuoden lupauksena lupaan opetella kuuntelemaan, koska se on tehokasta!


Tämä blogi on syntynyt, koska media kirjoittaa ja puhuu liian negatiivisesti ajasta, jossa piilee Homer Simpsonin lanseeraama ”chrisotunity”, kriisi ja mahdollisuus yhdessä paketissa. En jaksa enää kuulla tai lukea vastakkainasettelusta, poliittisen päätöksenteon vaikeudesta, rahojen jakamisesta enkä talouden ennusteista. Tuomiopäivänkin piti koittaa joulun alla, vaan ei koittanut. Päätin alkaa kirjoittaa ylös näkemiäni mahdollisuuksia ja omia kokemuksiani tästä ajasta, johtamisen kehittämisestä ja parhaan johtamisen maakunnan rakentamisesta.


Hyvää alkanutta johtamisen tekojen vuotta 2013!

Rakkaudella, Elina