torstai 27. kesäkuuta 2013

Älkäämme unohtako ihmisen voimaa

Kohtasin tänään kaksi johtajakonkaria terassilla, lomanaloittajaisia, myönteistä yhteistyötä ja kaikkea tulevaa tekemistä siinä kai juhlistettiin ja tavattiin muuten vain. Olen etuoikeutettu saadessani kohdata näitä ihmisiä luottamuksen ilmapiiri vallitessa. Arvostan suuresti pieniä kohtaamisia, joissa pääsen kuulemaan kokeneiden johtajien tarinoita ja kokemuksia.

Keskustelu polveili johtamisen ympärillä johtamisen kehittämisen tavoitteiden asettamisesta pitkäjänteisyyteen, Euroopan tasoisen huomion hakemiseen ja maakuntavaltuuston mukaaninnostamiseen saakka. Meidät kaikki pysäytti toisen konkarin tarina yrityksen arvojen merkityksestä kriisitilanteessa. "Kun yritys riisutaan alasti, jäljelle jäävät vain arvot." Tällöin myös me-henki samaan aikaan kasvaa, kun taisteluun valmistaudutaan yhdessä.

Ihmiset ovat valmiita taistelemaan niiden asioiden puolesta, joiden parissa työtään tekevät. Heillä on syy, henkilökohtainen syy, olla töissä juuri siinä organisaatiossa, missä ovat. Viisas ex-projektipäällikkömme Satu Väisänen antoi elämänohjeeksemme ajatuksen: "jokaisessa on enemmän kuin mitä päälle näkyy." Älkäämme siis unohtako ihmisen voimaa vaan hyödyntäkäämme se. Lopputuloksen suoritus paranee ja elämme jokainen hyvää elämää.

Rakkaudella ja kiitollisin mielin
Elina

torstai 30. toukokuuta 2013

Yritysasiakas on myös ihminen

Ihminen tekee ostopäätöksensä tunteella. Kuluttajabisneksessä tämä on tunnettu ja paljon hyödynnetty fakta. Outi Ihanainen-Rokio, kasvuyritys Descom Oy:n henkilöstöjohtaja, kertoi eilisessä TekesTalk-seminaarissa myös heidän bisneksensä kuluttajistuvan. Ohjelmistoyrityksen asiakkaita ovat perinteisesti toiset yritykset, mutta tarve ja asiakkaan käyttäytyminen ostotilanteessa alkavat pikkuhiljaa muistuttaa kuluttujakauppaa. Tätä tarkoittaa käytännössä palveluliiketoiminta.

Seminaarin ryhmätyössä aloimme pohtia, miten havaintoa voisi hyödyntää. Yhtäkkiä myös b-to-b-bisneksessä asiakas ei olekaan konserni tai prosessi vaan oikea ihminen. Myyjän tehtävä ei olekaan enää siis kirjoittaa tarjousta, joka voittaa kilpailijat tarjouskilpailussa vaan innostaa asiakas ja löytää hänen kokemuksestaan aito tarve, jonka ratkaisemiseksi palveluaan tarjota. Joku voi sanoa, että kyllähän tämä on tiedetty. Kysymykseni onkin, toimitko niin, jos kerran tiedät? Koskee muuten myös insinöörialoja. Ellei joku kykene argumentoimaan, miksi insinööri ei olisi samalla tavalla ihminen kuin kaikki muutkin.

Outi Ihanainen-Rokiolle, Suomen Verkkomaksut Oy:n Lennu Keinäselle ja Tiimiakatemian Heikki Toivaselle sekä Tekesille kiitokset hienosta iltapäivästä! Sain paljon ajatuksia! Tärkeimpänä mieleen jäi Lennun ohje: pohdi, mikä on parasta mitä yrityksellesi voisi tapahtua. Loppu on kuulemma tekemistä. Lennulle ja kumppaneille tsemppiä ensi viikon Lontoon reissulle ;)

Rakkaudella, Elina

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Vauhtia auringosta

Todellinen muutos johtamisessa syntyy vain, jos henkilöstö on mukana. Muuten muutoksen reki on liian raskas johtajan kannettavaksi. Yhdet hartiat eivät riitä, tarvitaan leveyttä! Katseet kohti ympärilläsi olevia ihmisiä siis! Lippo Mikola Novia Finland Oy:stä Oulusta piipahti tällä viikolla jakamassa oman johtamisensa tarinan Parhaan johtamisen opinkierroksella. "Sinä olet vastuussa siitä, miltä työkaveristasi tuntuu" - sanoma kolahti. Lippo kokee johtajana omaksi tehtäväkseen rakentaa ympäristöä, jossa kiittäminen on mahdollista ja helppoa. Niin yksinkertaista se kuulemma on.

Ja niin vierähti lähes kuukausi. Edellisestä tekstistä nimittäin. Kehittämistyössä sanoja ja ajatuksia pulppuaa joskus liikaakin, toisinaan taas ajatus ei joko kulje tai syntymässä olevat ideat ja ajatukset eivät ole vielä verbalisoitavassa muodossa. Jotain tällaista on tapahtunut kuukauden kuluessa. Juuri nyt aurinko paistaa ja mieli on avartumassa kohti seuraavaa ymmärryksen tasoa.

Kohtaamiset Tampere Business Campuksella ja Great Place to Work -instituutissa yhdessä kollegan kanssa viime viikolla nostivat ajatukseni uudelle tasolle, kuten oli tarkoituskin. Kiitos TBClle ja Panulle! Tajusimme, että ainut vaihtoehtomme on tehdä Parempi johtaa hyvin -toiminnasta globaalia. Sitä varten on valittavat sielut, jotka pelastetaan, keskityttävä asiakasnäkökulmaan ja tehtävä pelkästään uusia huipputason juttuja, joilla haastamme asiakasta. Keskinkertaisuus on tuhomme. Niin helppoa se on. Tekemistä vaille valmis.

Rakkaudella,
Elina

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Kulttuurin johtaminen

Parhaat työpaikat johtavat kulttuuria ja Asta Rossin mukaan kulttuuri syö strategian aamupalaksi, vai oliko se lounaaksi. Miten rakentaa juuri meille sopiva yrityskulttuuri? Se rakentuu tietysti arvoillemme. Minulta kysyttiin muutama viikko sitten, miten työntekijöidemme arvoja voisi muuttaa. Johtaja oli oivaltanut kulttuurin voiman, mutta jäänyt vielä paitsi tärkeimmästä: jokaisen on saatava toimia omien arvojensa mukaisesti. Arvoja ei voi ylhäältä sanella. Menestyksen kulttuuri rakennetaankin arvostamalla ja kuuntelemalla. Ei ole helppo homma, eikä valmistu ulkoistamalla tehtävä vaikkapa HR:n projektiksi. Kyseessä on sydämen asia.

Rakkaudella, Elina

keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Kevään ja oivalluksen valoa

Opinkierroksella iloittiin porukalla Jokilaakson terveys Oy:n onnistumisista viime viikolla. Ensimmäistä kertaa mukana ollut konepajayrittäjä halusi kuulla erityisesti, miten itseohjautuvuutta johdetaan. Ei mikään pieni kysymys, mutta vastaus voi olla pieniä tekoja. Tilitoimistoyrittäjä sen sijaan kertoi oivaltaneensa, että johtamisen ongelmat ovat yhteisiä toimialasta riippumatta. Huikeaa olla asian ytimessä.

Välillä menee hyvin, välillä huonosti. Ja pimeintä on aina ennen aamun koittoa. Eikä se tule verkostotyössä itsestään. Lukuiset keskustelut ovat johtaneet siihen, että alan taas nähdä nenääni pidemmälle. Konkretiasta kirjoitan, kun se saa muodon. Juuri nyt kannattaa nauttia hyvästä fiiliksestä.

Ensi viikon Hr:n tulevaisuuspäivää odotellessa rakkaudella
Elina

torstai 14. maaliskuuta 2013

Polanskiksi, ei kuitenkaan hänen paikalleen

Musiikkituotantoja, journalismia, psykologiaa ja yritysten kehittämistyötä olen tehnyt tähän saakka. Tänään minusta tuli elokuvaohjaaja.

Seuraavaksi minusta tulee taiteilija, sanoin ääneen miehelleni nähtyääni Jorma Kääriäisestä kertovan  dokumentin. Taiteilijan  tehtävänä on vapauttaa sisällään ja toistensa välilllä syntyvä kehittyvä energia ja jakaa sitä muille. Taiteilija on toisaalta energian ehtymätön lähde, toisaalta heijastepinta, kaikupohja ympäristölle. Kuinka vapauttavaa olisikaan antaa tapojen, arjen, odotusten ja tavoitteiden kahleiden räjähtää pois puristamasta omia käsiä ja energiaa. Tiedänhän minä sen, että itsestä se on kiinni, mutta ei aivan yksinkertaista kuitenkaan. Kääriäisen tarina kosketti ja jätti minuun pienen jäljen: "minäkin haluan kokea tuon!" Mieheni jatkoi matkaansa arvatenkin huokaisten.

Parempi johtaa hyvin -filmifestivaaliajatus syntyi eilen. Joskus vaan on hyvien ideoiden päivä ja oikeat ihmiset oikeassa paikassa. Jäin murehtimaan, miten hyvänen aika saan tämän rakennettua.

Tänä aamuna peilistä katsoi nainen uusien, kai 80-lukuhenkisten, silmälasiensa takaa. Kuin joku olisi sanonut minulle: taiteilija, elokuvaohjaaja. Niinpä niin. Taas yksi hullu idea syntyy ja nyt olen varma, että se pitää toteutaa. Kuka tietää miten, mutta ei sillä ole väliä juuri nyt. Herätin miehenkikin kuulemaan kokemuksestani. Miesparka.

J. Karjalainen kertoi eilen Mennyt mies -kappaleessa esiintyvästä Markusta, joka on eräänlainen Karjalaisen menneestä elämästä koostuva sivupersoona. Miten universumi puhuu sinulle tänään?

Kuuntele aluksi vaikak tämä: http://www.youtube.com/watch?v=6ym2F3rbKmM

Rakkaudella Elina

torstai 21. helmikuuta 2013

Kokeilu viestin jäsentämisestä

Suomen parhhat työpaikat julkaistiin viime viikolla. Parhaaksi ylsi jälleen Futurice Oy. Riku Valtasola, Tampereen yksikön vetäjä, oli eilen mukana Parhaan johtamisen opinkierroksella kertomassa heidän johtamisen tarinansa. Futuricella johtaminen vaikuttaa perustuvan viestinnän avoimuuteen ja yksinkertaisiin yhteisiin pelisääntöihin.

Avoimen viestinnän on tärkeää hahmottaa lopulta, mikä vastuu kenelläkin on. Vaikka koko organisaatiolla on mahdollisuus vaikuttaa yhtiön strategiaan, johdolla on vastuu kokonaisuuden kokoamisesta. Vaikka vaikuttamisen mahdollisuuksia on, kenenkään ei tarvitse pelätä joutuvansa vastuuseen ideastaan. Tämä vapauttaa varmasti monen mieltä ja tarjoaa aidon mahdollisuuden tuoda omat ideansa esille.

Viestien huolellinen jäsentäminen on toinen tärkeä elementti avoimen viestinnän kulttuurissa. Haluankin nyt kokeilla itse tätä. Lupaan tulevan kahden viikon kokeiluperiodin aikana viestiä itse mahdollisimman selkeästi. Toivon saavani tällä aikaa muutoksen omassa ajattelussani, mikä johtaisi siihen, että voisin paremmin luottaa muiden tekemiseen, kun kokisin itse viestineeni selkeästi.

Opinkierroksella opimme myös, että kuuntelemisessa on heittäydyttävä hetkeen, omaa agendaa ei voi olla, jos aidosti pyrkii kuuntelemaan. Kirjoitettuna tuntuu itsestäänselvältä, mutta kokeilepa oikeassa elämässä.

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Haaveiden HR

Olen aina kuvitellut, että jos hyvin käy, minusta tulee joskus henkilöstöjohtaja. Olen kuitenkin oppinut ymmärtämään, että monien henkilöstöalan ihmisten työ on varsin operatiivista ja hallinnollista. Työ ei enää tunnukaan tavoittelemisen arvoiselta. Kuvitelmien, haaveideni HR:ssä tehdään tulevaisuutta haastamalla ihmiset uuden äärelle ja epämukavuusalueelle oppimaan. Tässä haaveen maailmassa HR:llä on aito strateginen rooli paitsi liiketoiminnan tukena, myös bisneksen uudistajana.

Miten HR:n on uudistuttava, jotta siitä tulee tulevaisuuden näkijä ja tekijä? Kootaan paikalle  näkemyksellisiä tulevaisuuteen katsojia, kuten Panu Luukka Great Place to Work -instituutista, Taru From HR4:sta sekä tulevaisuusasiantuntija Markku Wilenius, HR:n asiakkaita eli liiketoimintajohtoa sekä itse uudistuksesta haaveilevia HR-osaajia. Katsotaan, millainen tulevaisuus tällä konklaavilla saadaan aikaiseksi!

Olet tervetullut mukaan: http://www.centralfinlandchamber.fi/kalenteri/koulutukset/hr-n-tulevaisuuspaiva

maanantai 4. helmikuuta 2013

Millainen on hyvä tavoite?

Myyntiä ei voi olla ilman tavoitetta. Opin tämän Vuoden nuoreksi yrittäjäksikin Keski-Suomessa valitun Stylehunter Oy:n yrittäjän Suvi Widgrenin johtamisen tarinasta Parhaan johtamisen opinkierroksella viime viikolla. Jäin miettimään tavoitteen merkitystä laajemmin ja toisaalta omalta kohdaltani.

Ylevien tavoitteiden merkitys on itseä suuremmassa missiossa. Elämä kävisi tympeäksi, jos vaikkapa työn tekemisen tavoitteena olisi elannon hankkiminen. Suorastaan masentava ajatus. Parhaan johtamisen maakunnan tavoite on ylevä ja sopii juhlapuheisiin sekä tutkimushankkeisiin. Korkealle asetettu tavoite tarvitaan, jotta jaksamme joka päivä nousta sängystä ja voimme nähdä oman merkityksemme laajemassa kontekstissa. Yhteinen tavoite myös luo yhteistä tekemisen suuntaa. Kukaan ei jaksa yksin ja ihmisistä saa voimaa.

Ilman henkilökohtaisesti ja organisaatiokohtaisesti asetettua tavoitetta ylevä tavoite jää sille kuuluisalle juhlapuheen tasolle eikä konkreettista muutosta koskaan tapahdu. Itse pohdittu ja asetettu oman toiminnan muutoksen tavoite ja sille sopiva mittari laittaa toimimaan.Uskonkin, että jos esiin alkaa nousta yksittäisten henkilöiden ja organisaatioiden tavoitteita, voimme todeta, että parhaan johtamisen maakunta on tekemistä vaille valmis.

Oma tavoitteeni on parhaiden työpaikkojen tekeminen, mikä tuo mukanaan paitsi kasvua, kilpailukykyä ja liiketoiminnallisia voittoja, myös hyvinvointia. Mittariksi olen asettanut 5 keskisuomalaisen yrityksen näkymisen parhaiten työpaikkojen top 20 -listalla vuonna 2020. Aikaa on 7 vuotta. Tiedän jo monia asioita, miten voin päästä tavoitetta kohti. Oppimista on kuitenkin enemmän kuin osaamista. Tästä se lähtee.

Onko liian rohkeaa kysyä, millainen on sinun tavoitteesi parhaan johtamisen maakunnassa?

Uskon, että konkreettiset teot tuottavat tuloksen. Myytinmurtajien tarjoama mahdollisuus kokeiluihin saattaa nousta arvoon arvaamattomaan, ennnenkuin kaikki päivät ovat illassa. Myytinmurtajat käynnistyy maaliskuussa aiemmasta tiedosta poiketen. Ehdit siis vielä mukaan.


Lupasin pari viikkoa sitten lomalle lähtiessäni kokeilla, jos en murehdi ja huolehdi, hoituvatko asiat. Kokeilu onnistui: murehdin tosi vähän ja asiat olivat hoituneet poissaollessani. Yllätyksiä oli tullut vastaan, mutta harvoin kaikki menee Strömsössä. Eikä olisi mennyt, vaikka olisin ollut paikallakin. Kannattaa kokeilla kokeilua! Voit saavuttaa jotain myönteistä ja odottamatontakin!

Thai-kieli on muuten etenkin kirjoitettuna tosi kaunista...

perjantai 11. tammikuuta 2013

Tavoitteeksi 50 leiriläistä lisää! Sitä saa mitä tilaa?

Johtavat ajatukset -campin leiriläiset hajaantuivat tänään puolilta päivin hyväntuulisina. Takana oli yhteinen kokemus not-knowingia, toinen toisensa liikuttamista sekä kuuden manifestivideon kuvaukset. Omat ajatukseni eivät ole likipitäenkään selkiintyneet muutama tunti campin päättymisen jälkeen. Sydämeeni jäi monia muistoja, joita voin fiilistellä nyt alkavalla lomallani. Julkisemmiksi työskentelymme tulokset tulevat, kun manifestimateriaali valmistuu.

Johtavat ajatukset -camp oli minun osaltani ensimmäinen yli työpäivän mitan kestänyt kohtaaminen. Tuntuu jostain syystä juhlalliselta tehdä uusi tiedostokansio, johon tällaisten ponnistelujen tuotokset bittimaailmassa tallentuvat jatkossa. Leiriläiset laittoivat tavoitteeksi, että 50 henkilöä osallistuisivat vastaavantyyppiselle campille 6 henkilön ryhmissä. Aikataulua eivät tulleet asettaneiksi, mutta itse koen, että hihat on käärittävä heti pölyn laskeuduttua. Uutta kansiota siis avaamaan! Itseppä olen toivonut vauhdin kiihtymistä. Mahtavaa!!

Luottamus on ollut tämän viikon teema, kun katson viimeisten päivien elämääni taaksepäin. Campilla sain kokea, miten kannattaisi vain luottaa intuitioonsa, turhia kyselemättä. Toimistolle tultuani huomasin, että useat ihmiset olivat venyneet omille epämukavuusalueilleen ja tehtävänkuviensa ulkopuolelle. En edes osaa tarpeeksi kiittää heitä: toisaalta, saattaa olla, että kyse on minusta. Huonostaomastatunnostani, jota poen, jos en itse tee kaikkea. 

Lupaan itselleni nyt kokeilun: luotan ihmisiin, enkä käytä lomallani aikaa pohtimalla, muistavatko ja ehtivätkö työtoverit hoitaa sovitut tai pyytämäni asiat. Raportoin reilun viikon kuluttua. 

En tiedä edes mitä kieltä Thaimaassa puhutaan, muuten olisin heittänyt pari sanaa hyvästeiksi. Täytyy lähteä selvittämään ennen koneen lähtöä...

Rakkaudella,
Elina

torstai 10. tammikuuta 2013

Aidon läsnäolon kokemus

Tänään on ollut suuri päivä parhaan johtamisen maakunnalle. On nimittäin ollut ensimmäinen päivä 24 tunnin mittaisesta Johtavat ajatukset -campista. Huomenna kuulen, kuinka suuri päivä tämä on ollut kuudelle johtajalle, jotka ovat laittaneet itsensä likoon yhteisen asian puolesta. He ovat työskennelleet ahkerasti kuluneet 12 tuntia. Työ jatkuu aamuvarhain. Äsken nukkumaan taisi mennä joukko väsyneitä, tyytyväisiä ja sopivasti hämmentyneitä leiriläisiä.

Johtavat ajatukset -campilla on tänään oltu täysillä läsnä. Harvoin pääsee osaksi näin vaikuttavaa yhteisöllistä kokemusta. Suuri yhteinen sanoma on kirkastumassa. Sen ytimessä on itsensä johtaminen.

Oma naksahdukseni tältä päivältä liittyy luottamiseen. Tänään en vain luottanut näkemääni vaan jouduin kai vahvistusta saadakseni kysymään ääneen asiaa, jonka tiesin sanomattakin. Sanat eivät aina ole tärkeitä. Kannattaa luottaa ja uskoa kokemaansa.

Rakkaudella Taulun kartanosta
Elina

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Uudistuminen vaatii johtajuutta

"Paras johtaminen on uudistumista ja myynnin johtamista" oli parin päivän takaisen We have a Dream -kohtaamisessa julistetun Yrittäjäjärjestön ja kauppakamarin toimitusjohtajien yhteisen unelman ydinsisältö. He uskovat konkreettiseen myynnin ja uudistumisen arvon nostamisen kautta syntyvään muutokseen. Hienoa, että he nostavat esiin näin konkreettista johtamisen tekoa! Erityisen ylpeä olen johtajuudesta, jota he osoittivat tuodessaan näkemyksensä rohkeasti esiin.

Oma naksahdukseni viime päiviltä on, että parhaan johtamisen maakunnan rakentuminen näyttäisi todellakin olevan prosessi. Verkostotasolla olen sen ymmärtänyt jo aiemmin mutta nyt olen pannut merkille myös yksilötason. Ulkoiset merkit naksahduksista ovat rivien välissä tai häivähdyksiä kasvoilla uusien näkökulmien kolahtaessa. Johtamisen kenttä on niin laaja, että siitä on opittavaa joka hetki, meillä jokaisella. Jokaisella on menossa se vaihe, joka kulloinkin on menossa. Eteenpäin ehtimistä voi toki kiirehtiä, mutta jokaisen kulloinenkin vaihe on arvokas ja tärkeä sellaisenaan. Sallitaan siis toisillemme erilaiset vaiheet ja haastetaan ja kannustetaan toisiamme eteenpäin. Jonkun kohdalta on hyväksyttävä, että hän on aikoja sitten oivaltanut jotain, mikä itselleni on vielä hämärän peitossa. Jollekin toiselle on sallittava, ettei hän ehtinyt tänään paikalle. Seuraavana hetkenä tilanne voi olla kuitenkin toinen: sekin, joka ei tänään priorisoinut minulle tärkeää asiaa ykköseksi, tekee sen huomenna. Prosessiin on uskallettava luottaa.

Huomenna on minulle tärkeä päivä. Johtavat ajatukset -camp kokoontuu Taulun kartanossa. Koolla on kuusi johtajaa, jotka kirkastavat omat johtamisen manifestinsa. Nämä henkilöt ovat halunneet tulla haastetuiksi ja haluavat kehittyä eteenpäin yhä paremmiksi johtajiksi. He ovat valmiita omilla kasvoillaan kertomaan omista unelmistaan. Ihailen ja arvostan heidän rohkeuttaan äärettömästi. Koen etuoikeutta päästessäni kokemaan ja todistamaan jotain ainutlaatuista. Todellinen johtajuus on rohkeutta uudistua ja unelmoida. Perästä kuuluu, sanoi torventekijä!

Rakkaudella,
Elina



perjantai 4. tammikuuta 2013

Mikä estää kokeilemasta?

En edes muista tarkalleen, mistä idea Myytinmurtajista alunperin lähti, niin paljon keskusteluja olen käynyt eri ihmisten kanssa ja aikaakin on kulunut kaiken kaikkiaan kuukausia. Kai alunperin pohdimme kollegani Katja Viiankorven kanssa sitä, miten johtamisen kehittämistyön pitää uusiutua, jotta saadaan aikaan uusia tuloksia.

Vanhoilla keinoilla ei synny uusia tuloksia, sanoo Parempi johtaa hyvin -toiminnan idean isä, Keijo Mannerkin. Parhaan johtamisen maakunnan rakentamisessa ei muita kopioimalla tai totuttuja kuvioita soveltamalla pitkälle siis pötkitä.

Kun lähdimme verkoston kanssa selvittämään, miltä osin on uusiuduttava, ymmärsimme yrittäjien ja johtajien kanssa käymistämme keskusteluista jossain vaiheessa, ettei johtamisen kehittäminen taida olla kiinni tiedon puutteesta vaan enemmänkin rohkeasta tiedon soveltamisesta. Kulttuuri kai estää pienten muutosten tekemisen ja uusien asioiden kokeilun. Ties mitä isompaakin se siis estää? En uskalla vielä edes miettiä sitä. Kun tajusin, että muutosvoima on minussa itsessäni, kirpaisihan se, pakko myöntää. Muutos ei tapahdu, ellen itse rohkeasti kokeile jotakin.

Millaisen kokeilun sinä halusit tehdä? Tee se nyt heti. Voit myös tulla mukaan Myytinmurtajiin:  https://www.lyyti.fi/ilmoittaudu/myytinmurtajat_0834

Minun muutokseni on tämän blogin kirjoittaminen. Vaikuttavuuden sain kokea jo tänään: 25 henkilöä näytti lukeneen ensimmäisen tekstini. Heistä yksi viittasi tämänpäiväisessä keskustelussamme tekstiini: "etkös juuri itse kirjoittanut, että saat parhaiten asioita aikaan kuuntelemalla". Niinpä. Näyttäisi toimivan!

Rakkaudella,
Elina

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Tehokas ja tuloksekas kuunteleminen

Pelkäsin viimeisellä työviikolla ennen joulua, miten saan kollegan puhuttua puolelleni eräässä asiassa. Vietin edellisillan pohdiskellen, mitä hän oikeastaan asiasta ajattelee. Aamuyöstä koin herätyksen. Älysin, että aloitan keskustelumme kysymällä häneltä.

Kävi ilmi, että hän on ajatellut täsmälleen kuten minä, muttei ollut joko saanut mahdollisuutta tai rohjennut tuoda ilmi näkemystään. Samantyyppinen tilanne toistui aiemminkin eri ihmisen kohdalla, noin kuukausi aiemmin. Ei siitä sen enempää, olennainen havainto on, että kuuntelemalla saan aikaan paremman lopputuloksen kuin itsekseni pähkäilemällä. Näin vanhaksi on pitänyt elää, että tajuaa näin yksinkertaisen asian. Nyt tämä kuitenkin meni perille! Kaupan päälle tulee innostunut kumppani, joka jakaa ajatuksen ja työtaakankin kanssani. Uuden vuoden lupauksena lupaan opetella kuuntelemaan, koska se on tehokasta!


Tämä blogi on syntynyt, koska media kirjoittaa ja puhuu liian negatiivisesti ajasta, jossa piilee Homer Simpsonin lanseeraama ”chrisotunity”, kriisi ja mahdollisuus yhdessä paketissa. En jaksa enää kuulla tai lukea vastakkainasettelusta, poliittisen päätöksenteon vaikeudesta, rahojen jakamisesta enkä talouden ennusteista. Tuomiopäivänkin piti koittaa joulun alla, vaan ei koittanut. Päätin alkaa kirjoittaa ylös näkemiäni mahdollisuuksia ja omia kokemuksiani tästä ajasta, johtamisen kehittämisestä ja parhaan johtamisen maakunnan rakentamisesta.


Hyvää alkanutta johtamisen tekojen vuotta 2013!

Rakkaudella, Elina